Sunteți alergici la praful de casă? Iată ce ne recomandă alergologii

1285
1
Sunteți alergici la praful de casă? Iată ce ne recomandă alergologii - fondsuntetialergicilaprafuldecas-1429447873.jpg

Articole de la același autor

Strănut, nas înfundat, mâncărimi ale ochilor și tuse seacă. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele pe care le avem atunci

când praful plutește în aer și ne înconjoară. Alergia la praful de casă reprezintă una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii, iar o dată cu venirea primăverii, aceasta se intensifică și ne dă mari bătăi de cap.

Praful își face culcuș peste tot: în salteaua pe care ne odihnim, în lenjeria de pat, pe mobilă, în covoare și mochete, dar și în aspiratorul și aparatul de aer condiționat, pe care le utilizăm atât de frecvent. Alergologii recomandă pernele din burete în defavoarea celor naturale și spun că salteaua pe care dormim trebuie aspirată cu regularitate. La fel se procedează și cu perdelele, deoarece și acestea reprezintă ascunzători favorite ale acarienilor. Cât despre lenjeria de pat, aceasta trebuie spălată la temperaturi mari pentru distrugerea acarienilor.

"Praful există aproape peste tot: în biblioteci, în lenjeria de pat, pe mobila veche, în covoare, mochete, în perdele de catifea sau pluș. De aceea, se folosesc perdele sintetice. Afară, pe lângă praf, mai găsim și păr de animale, iar Dobrogea este o zonă de vânturi și praful și părul de animale sunt antrenate în atmosferă și inhalate, fie pe nas, fie pe gură.

Pătrunzând în căile respiratorii, în mucoasa nazală, chiar până în plămâni, particulele acelea micuțe declanșează procese inflamatorii. Ele intră în contact cu anticorpii și apare reacția de inflamație bronșică", a precizat dr. Georgeta Dincă Anghel, alergolog.

La ce trebuie să fim atenți

Bibliotecile și arhivele reprezintă, de asemenea, locuri preferate ale acarienilor. De aceea, specialiștii spun că oamenii care lucrează în arhive trebuie să fie atenți la timpul pe care îl petrec printre hârtiile și documentele vechi, iar bibliotecile nu trebuie amplasate în dormitoare, ci în spații închise.

"Bibliotecile nu trebuie amplasate în dormitoarele adulților sau copiilor, ci în alte încăperi, unde nu se odihnește nimeni. Ele ar trebui să fie în spații închise. Nu trebuie să stăm prea mult în biblioteci, iar bibliorafturile nu trebuie așezate în birourile unde lucrează persoanele. Cei care lucrează în arhive trebuie să fie atenți la praf și să nu petreacă foarte mult în acele spații", a recomandat specialistul.

Copiii și adulții care au alergie la praful de casă trebuie să evite practicarea sporturilor în sălile de sport închise, iar în școli, în sălile de curs, nu se recomandă mochetele pe dușumea.

"De asemenea, ar fi recomandat ca în sălile de clasă să nu se folosească mochete și covoare. Copiii și adulții care au alergie la praful de casă, la acarieni, nu trebuie să facă sport în sălile de sport închise, deoarece saltelele și bureții care există acolo ascund foarte mult praf, iar prin mișcare și alergare praful se dez-voltă imediat", a explicat dr. Georgeta Dincă Anghel.

Încăperile trebuie aerisite dimineața și seara, iar filtrele aparatului de aer condiționat trebuie curățate periodic. Oamenii trebuie să fie atenți și la odo-rizantele de cameră, deoarece parfumul acestora poate provoca neplăceri și reacții.

"Aerisirea trebuie să se facă dimineața și seara, în zilele în care nu este vânt, iar aerul condiționat trebuie foarte bine întreținut. Filtrele trebuie curățate și schimbate periodic, pentru că ele înmagazinează praful și îl elimină periodic în cameră. Cât despre odorizantele de cameră, ele nu se recomandă pentru schimbarea aerului din încăpere, deoarece sunt toxice și pot produce chiar ele inflamația. Acele parfumuri pot provoca o serie de reacții: mâncărimi de ochi, înfundarea nasului, lăcrimarea ochiului, tuse seacă sau productivă", a transmis dr. Georgeta Dincă Anghel. 

Comentează știrea

Ion
20 aprilie 2015
oferte

Ori de câte ori descoperiți realizări mărețe, descoperiți și o persoană care știe clar ce vrea să facă și care este dispusă să facă orice e necesar, oricât de mult ar dura, pentru a-și duce planul la bun sfârșit. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Martie 2014
Stire din Sănătate : Atenție la alergiile de primăvară!
Sâmbătă, 05 Aprilie 2014
Stire din Social : Praf saharian deasupra Constanței
Pagina a fost generata in 0.3643 secunde